Publicerades den 7 juli 2023

Konsekvenserna av missade betalningar i företagslån

Att uppfylla betalningsåtaganden är ett centralt krav när du tar ett företagslån. Om betalningar missas kan det få allvarliga konsekvenser för företagets ekonomiska hälsa, kreditvärdighet och framtid. Detta kan omfatta allt från extra avgifter och högre räntor till rättsliga följder och slutligen företagets konkurs. Här är en steg för steg-guide som förklarar konsekvenserna av att missa betalningar för företagslån.

Steg-för-steg guide till konsekvenserna av att missa betalningar för företagslån

1. Extra avgifter och högre räntor
Det första som vanligtvis händer när du missar en betalning är att långivaren lägger till en förseningsavgift på ditt lån. Dessutom kan din ränta öka, vilket gör lånet dyrare över tid.

2. Skada på kreditvärdighet
Om du fortsätter att missa betalningar kan detta skada ditt företags kreditvärdighet. Detta kan göra det svårare och dyrare att få kredit i framtiden, vilket kan påverka din förmåga att växa och expandera ditt företag.

3. Långivare kan begära tillbaka lånet
Om du fortsätter att missa betalningar, kan långivaren till slut kräva att hela lånet ska betalas tillbaka omedelbart. Detta kallas att ”förfalla” lånet, och det kan vara mycket problematiskt om du inte har pengarna att betala tillbaka det.

4. Juridiska konsekvenser
Om du fortfarande inte kan betala tillbaka lånet, kan långivaren välja att ta rättsliga steg för att försöka återhämta sina pengar. Detta kan innebära att man tar ut en stämning mot dig, vilket kan leda till ytterligare kostnader och potentiellt till att dina tillgångar beslagtas.

5. Konkurs
I värsta fall kan missade betalningar på ett företagslån leda till att ditt företag går i konkurs. Detta skulle innebära att alla företagets tillgångar säljs av för att betala skulderna, och du skulle förlora kontrollen över företaget.

För att undvika dessa konsekvenser är det viktigt att ha en solid plan för att hantera ditt företagslån och se till att du kan uppfylla alla dina betalningsåtaganden i tid. Om du tror att du kan ha svårt att göra en betalning, bör du omedelbart prata med din långivare för att diskutera dina alternativ.

Smarta företagslån

Jämför företagslån →